Crònica i fotos, transmeses per Daniel Arasa
Cinc joves de diferents moviments i organitzacions catòliques van exposar els seus testimonis de vida cristiana a la universitat durant un acte celebrat el 21 de setembre de 2023 a la Sala d’Actes de l’Església de Santa Maria de Montalegre. Amb aquests testimonis s’iniciava un cicle de conferències i taules rodones del nou curs, activitats que es desenvolupen mensualment.
A la presentació, el president de la Plataforma per la Família, Daniel Arasa, va fer referència que, encara en el marc d’una societat secularitzada, i més entre els joves i en ambients universitaris, no deixa d’haver-hi els que donen testimoni de vida cristiana anant a contracorrent. Va explicar que l’acte no pretenia ser endogàmic de membres d’una sola organització, sinó donar mostra de l’activitat de joves de diversos moviments, ja que tothom té la mateixa fe i la mateixa doctrina, i tothom vol viure en cristià i apropar Déu a els altres, encara que cada organització tingui el seu propi carisma, el seu propi accent a l’actuar.
Els cinc ponents eren de diverses universitats de Barcelona, tant públiques com privades. Van ser: Alejandro Salvador (21 anys, estudiant de Dret i Filologia, va assistir a la recent JMJ de Lisboa viatjant a peu, col·labora amb la parròquia de Santa Agnès). Josefina Echevarría (21 anys, estudia Filosofia i Filologia, és de Schola Cordis Iesu). Anton Aluja (27 anys, numerari de l’Opus Dei, va acabar Arquitectura, màster a Hèlsinki, treballa a la seva tesi i és professor). David Medina (19 anys, estudia Humanitats, àrbitre de futbol, canta al cor de Hakuna). Javier Companys (21 anys, estudia Dret, supernumerari de l’Opus Dei i col·labora amb Efetá, amb la parròquia i amb CinemaNet).
Tots cinc van recordar unànimement que el canvi de les persones ho fa Déu, i per això és molt important la pregària, alhora que van destacar la importància de l’alegria per ser testimonis de Crist, així com la necessitat de l’amistat per fer apostolat amb els altres. “Cerca la relació un a un”, va dir Alejandro Salvador, que va explicar que moltes vegades el millor per fer apostolat amb els companys “és fer-ho amb una cervesa”.
Josefina Echevarría va destacar l’alegria interior que es té en intentar viure en cristià, i va explicar la sorpresa entre els seus companys quan en algunes ocasions ha interromput sortides o prendre alguna cosa en un bar per dir que se n’anava a missa. Alguns ni tan sols sabien què era la missa ni n’havien sentit a parlar.
“Sortir de l’armari” va ser una frase d’Anton Aluja, que va fer una referència especial a la importància de la coherència en mostrar-se cristians. Va recordar l’apostolat de la confessió i va explicar com s’havia produït la conversió d’un musulmà que havia tractat, sense haver-ne parlat, perquè havia vist com es volien els cristians.
“S’han rigut de mi en ocasions per mostrar-me cristià, però ho accepto molt bé”, va dir David Medina, que també va citar la importància de la pregària, que va denominar “evangelització passiva”. Va explicar experiències apostòliques insòlites com “colar” a joves absolutament allunyats de tota referència religiosa i fins i tot “drogates” en un acte de música cristiana.
Javier Companys va detallar com toca viure a contracorrent entre els seus companys tot i estar en una universitat catòlica, i va expressar la importància de portar-ho tot amb naturalitat, amb somriure a la cara, actuant de forma oberta sense ser extravagant. Va comentar que es pot arribar als altres amb el tracte personal, perquè, en l’aspecte religiós, “la majoria de persones no són malvades, sinó ignorants”.
Comunicació Montalegre