Va afegir que els joves estan veient pornografia en edat cada cop més primerenca, i si abans era un actuar gairebé exclusiu d’un alt percentatge de nois, també ha crescut entre les noies. D’altra banda, amb les xarxes socials s’ha incrementat la violència i, segons les estadístiques de diversos països, la dona té el doble de probabilitats que els homes de patir assetjament sexual per aquesta via.
La doctora Consuelo de León, Responsable d’Igualtat i Inclusió i directora de l’Observatori de Polítiques Familiars de la Universitat Internacional de Catalunya, Doctora en Administració d’Empreses UPC, va fer un repàs al procés legal i institucional dirigit a la identificació de la violència de gènere i la lluita contra ella, tant a nivell internacional com a Espanya. Va fer referència a les iniciatives de les Nacions Unides, del Consell d’Europa i de diverses trobades mundials. Entre elles va destacar el 1999 la Declaració de l’ONU del Dia Internacional de la violència contra les dones i les nenes i el Conveni d’Istanbul del 2011 que va ampliar el concepte, passant de la violència contra les dones a la violència basada en el gènere. També va detallar els canvis legislatius realitzats a Espanya.
Va aportar dades com que 81.000 dones i nenes van ser assassinades el 2021, el 50% en l’entorn familiar; que el 70 per cent de tals delictes van ser comesos per homes, i que, entre el 2008 i el 2017, el 95 per cent dels assassinats en l’àmbit de la parella van ser realitzats per homes. Així mateix, el 75% dels homes assassinats ho van ser per altres homes. D’altra banda, segons dades oficials, és molt baix el percentatge de denúncies falses per maltractaments.
Tot i que va remarcar les xifres i la gravetat, i va dir que no calia deixar de citar la violència pel seu nom, la doctora León va declarar que s’està fent un ús polític d’aquesta violència i se sobredimensiona la informació mentre no es fa el mateix amb altres tipus de violència.
De la mateixa manera que ho havia fet el presentador, Daniel Arasa, president de l Doctora en Administració de Empreses UPC a Plataforma per la Família, la ponent va posar en evidència que alguns sectors presenten l’home de forma general com a violent, quan no és així, ni el maltractament al llar és generalitzat.
Entre altres aspectes va fer referència als mitjans de comunicació, que no donen de manera adequada moltes d’aquestes informacions. Per exemple, s’haurien d’evitar detalls morbosos sobre els fets produïts, les armes utilitzades i la manera com la dona va ser assassinada, cal evitar entrevistes al cercle més proper al maltractador.
Crònica facilitada per Daniel Arasa
Comunicació Montalegre