S’ha celebrat en el matí del diumenge 13 d’octubre de 2013, a les 12 del migdia l’acte religiós de la beatificació de 522 espanyols que van morir màrtirs al segle XX a Espanya. L’entorn escollit ha estat al Complex Educatiu de Tarragona, situat davant el port de la ciutat, on s’ha aixecat una gran tarima per albergar l’Altar, les pantalles gegants des d’on es podia seguir també tots els actes, així com les tarimes dels cardenals, sacerdots, postuladors, sacerdots i familiars dels màrtirs. La cerimònia de la beatificació ha estat presidida pel Representant del Sant Pare, el cardenal Angelo Amato, Prefecte de la Congregació per a les causes dels sants. El ritus de la beatificació ha estat precedit per un missatge gravat de la seva santedat el Papa Francesc, el qual ens ha recordat que un màrtir és aquell que es lliura amb un amor extrem a la creu de Jesucrist i ens ha convidat a que siguem cristians de ferment d’esperança , i no cristians envernissats , utilitzant aquest llenguatge directe i clar al que ja ens té acostumats.
El ritus de la beatificació
Els ritus inicials de la benedicció i aspersió de l’aigua, i la benedicció de la sal s’han succeït amb cants, de les corals que han participat en l’esdeveniment, acompanyades d’una orquestra. A continuació s’ha llegit la súplica de la beatificació i la lectura en llatí de la Carta Apostòlica, en la que hi consten els noms dels màrtirs que havien de ser beatificats. Finalment s’ha fet l’Aclamació, desplegant la gigantografia amb la imatge de tots els nous màrtirs. Ha seguit la processó i veneració de les relíquies, les quals han estat transportades en una urna per diaques. Acabada la processó, l’Arquebisbe de Tarragona, el Dr. Jaume Pujol Balcells, ha agraït al Sant Pare la beatificació d’aquests 522 màrtirs que van vessar la seva sang en defensa de la fe . Enmig de cants, l’Arquebisbe de Tarragona i els altres arquebisbes i bisbes en les diòcesis es van introduir les 33 causes ( globals ) de beatificació, es van acostar al Representant del Sant Pare, que els va lliurar la Carta Apostòlica. A continuació es van acostar també els postuladors d’aquestes causes .
L’homilia d’Amato
Finalitzat el ritus de beatificació, va seguir la santa missa, començant pels ritus inicials de la mateixa, la litúrgia de la paraula i L’Eucaristia. Va ser presidida pel cardenal Angelo Amato i concelebrada per l’Arquebisbe de Tarragona i pel president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Rouco Varela . En l’homilia , el Cardenal Amato va dir que l’Església espanyola havia estat beneïda amb aquesta beatificació i amb això la comunitat cristiana està plena de goig. Ha destacat que els màrtirs no s’han avergonyit de l’Evangeli … No han estat combatents, no estaven en cap bàndol, no portaven armes … El seu apostolat era la catequesi a les parròquies, en la cura de malalts, ancians … Ens va dir que aquests màrtirs van ser víctimes d’un odi desfermat contra la fe, per tal d’acabar amb l’Església . Molts d’ells a la vista dels esdeveniments d’aquells anys es preparaven per morir , feien pedagogia martirial . Amb tot això el cardenal Amato ens va convidar a perdonar doncs això no és bonisme, és misericòrdia de Déu .
Altres beatificacions
El cardenal Amato va afegir una sèrie de xifres interessants . Aquesta beatificació de màrtirs espanyols no és la primera. L’any 1987 es van beatificar 3; l’11 de març de 2001, es van beatificar 233 màrtirs; el 28 d’octubre de 2007, van ser 498 màrtirs , i el 17 de desembre de 2011, la beatificació va ser de 23 màrtirs. D’altra banda, ha indicat que s’havia celebrat a la diòcesi de Tarragona perquè d’aquí eren 147 màrtirs, entre ells un bisbe.
Per arribar aquí
Podem afegir que aquest procés de beatificació es va iniciar l’ any 1997 concloent amb la Positio o Ponència a l’any 2003 . I , després de diversos i profunds estudis i treballs teològics, s’ha arribat fins al dia 13 d’octubre de 2013 al ritu públic de la beatificació . S’havia iniciat amb 531 causes individuals , havent-se conclòs finalment amb l’Acta de 522 màrtirs , de 68 diòcesi de 70 que té la Conferència Episcopal Espanyola .
L’agraïment
El gran gest de donar les gràcies, sempre benvingut, el va pronunciar el cardenal Rouco Varela, començant el seu agraïment al Sant Pare Francesc; a l’exquisida i fraterna acollida de l’hospitalitat de l’arxidiòcesi de Tarragona; a les autoritats polítiques i acadèmiques presents ; al patriarcat de Moscou, molt aplaudit; també amb efusió, als centenars de voluntaris que han fet possible tot l’esdeveniment; als postuladors; va tenir també un agraïment especial a tots els mitjans de comunicació que fan possible la retransmissió de l’esdeveniment en fi ens agrair a tots la presència i la col·laboració per l’interès en la promoció dels màrtirs en la fe .
Isabel Hernández Esteban